HEM
 
HISTORIA & STATISTIK
    ALLMÄN FAKTA
    SÄSONGSFAKTA
    GULDÅREN
    HISTORIEN OM ELFSBORG
    SPELARE GENOM TIDERNA
    TRÄNARE GENOM TIDERNA
    PUBLIKSTATISTIK
    MOTSTÅNDARE
    LAGSTATISTIK
    SPELARE - MÅL
    SPELARE - ÖVRIGT
    ALLSVENSKAN - ÖVRIGT
    MATCHRAPPORTER
      2004
    2003
      2002
      2001
 
OMRÖSTNINGAR
 
QUIZ
 
KRÖNIKOR & INTERVJUER
 
BORÅS ARENA


 

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterad:

 

 

 

 

Luciacupen 2003

Så var då Luciacupen 2003 till ända, återigen en mycket trevlig tillställning med mycket folk på läktarna (8 574 åskådare i Scandinavium). Även om IFK och GAIS som alltid samlat mest folk till sina klackar hade ändå Elfsborg hyfsad uppslutning. Spelkvalitén var ganska varierande från match till match men det var framörallt två lag som visade lite extra vilja och spelskicklighet vilket också visade sig resultatmässigt då det handlar om kvällens två finallag, Örgryte och GAIS.

Elfsborg var tyvärr lite av en besvikelse och lyckades inte ens ta sig vidare från gruppen utan fick avsluta att spela jumbomatch mot Blåvitt där man dock ryckte upp sig och räddade "äran" genom en 2-1 seger. Några spelare gjorde hyfsat ifrån sig, framförallt var Johan Wiland, Samuel Holmén och Martin Andersson duktiga. Även nyförvärvet Hector Svensson han visa prov på sin snabbhet.

En av kvällens höjdpunkter var annars en kändismatch med profiler som Thomas Ravelli, Casper Janebrink och Micke "Syd" Andersson, som för övrigt stod för ett vacker solomål som målvakt, och konfrenciern Harald Treutiger. Matchens prestation var annars 4-4 målet som prickades in av domaren (!!) Miro Ukalovic när övriga deltagare låg och simulerade skada.

Korta matchreferat från Elfsborgs tre matcher följer nedan (varje match spelades i 15 minuter med five-a-side regler, 5 man plus målvakt i varje lag):

 

Omgång 1
IF Elfsborg - Örgryte IS 1-2
0-1 ??? (3)  
0-2 ??? (5)  
1-2 Johan Karlsson (11)  
   

Elfsborg började matchen väldigt lojt och verkade oengagerade. Visst, det var en jippoturnering men lite mer hade man kunnat begära. Örgryte tackade och tog emot genom att ganska omgående göra både 1-0 och 2-0 innan Elfsborg började vakna till.

Först efter Örgryte 2-0 mål efter knappa sex minuter började Elfsborgs spel att stämma. Rättvist och logiskt kom också reduceringen genom Johan Karlsson som via stolpen pricksköt in 2-1.

Elfsborg pressade för en reducering som skulle betyda att man hade råd att förlora mot GAIS med ett mål i andra gruppspelasmatchen eftersom GAIS slog ÖIS i första matchen med 4-2. Någon reducering blev det dock inte även om Johan Karlsson fick öppet mål i matchens slutskede men en ÖIS-försvarare agerade räddande ängel på mållinjen.Omgång 2
IF Elfsborg - GAIS 1-1
0-1 Patrik Elmander (10)  
1-1 Samuel Holmén (13)  
   

Precis som i matchen mot Örgryte gav Elfsborg bort första halvan av matchen till motståndarna. Nyblivna superettanlaget GAIS hade betydligt mer att säga till om första halvan av matchen. Det skulle dock räcka att Elfsborg vann matchen med ett mål för att avancera till semifinal i kraft av bättre målskillnad än Örgryte.

Så blev det dock inte eftersom GAIS tog ledningen med 1-0 en bit in i matchen och precis som i matchen mot ÖIS var detta väckarklockan för Elfsborg som helt plötsligt började spela boll. Det skulle dock krävas minst två mål för avancemang vilket såg mer och mer hopplöst ut ju mer matchen led. Hoppet tändes dock av Elfsborgs bäste spelare i turneringen, Samuel Holmén som snyggt vände in i banan från ena hörnet och satte kvitteringen.

Detta var dock alla mål som föll i matchen och därmed var Elfsborg utlsaget. Match om 5-6 pris väntade mot IFK Göteborg.Match om 5-6 pris
IF Elfsborg - IFK Göteborg 2-1
1-0 Hector Svensson (2)  
1-1 Sebastian Johansson (6)  
2-1 Emil Backlund (8)  
   

I den sista, något avslagna jumbomatchen ställdes Elfsborg mot IFK Göteborg. Här visade man dock helt plötsligt lite vilja matchen igenom vilket hade behövts tidigare i turneringen. Bara efter ett par minuter gjorde Hector Svensson sitt "debutmål" för Elfsborg, hoppas det blir fler i år.

Därefter var det lite ställningskrig även om Blåvitt spelade upp sig mer och mer. kvitteringen kom efter knappt halva matchen av Sebastian Johansson och satte lite press på Elfsborg som säkerligen inte ville sluta sist i turneringen.

Det gjorde man inte heller efter att Emil Backlund gjorde 2-1 till Elfsborg efter drygt halva matchen vilket också blev slutresultat.

Sammanfattningsvis, en ganska dålig insats av Elfsborg även om man stumtals spelade hyfsad fotboll. Inställningen var dock lite sisådär. Facit av Elfsborgs insat i Luciacupen 2003 blev en seger, en oavgjord och en förlust. Eftersom segern kom i fel match slutade man på 5:e plats.

 

Elfsborgs spelatrupp
   
1 Johan Wiland
30 Anders Jonsson
3 Johan Sjöberg
5 Martin Andersson
17 Kristoffer Arvhage
4 Johan Karlsson
8 Samuel Holmén
15 Andreas Klarström
19 Johan Persson
9 Jonas Lundén
11 Hector Svensson
18 Emil Backlund

 

Matchresultat
 
Grupp A
IFK Göteborg - Västra Frölunda IF 1-2
IFK Göteborg - Halmstad BK 2-3
Västra Frölunda IF - Halmstad BK 1-0
1 Västra Frölunda IF 6 poäng
2 Halmstad BK 3 poäng
3 IFK Göteborg 0 poäng
 
Grupp B
Örgryte IS - GAIS 2-4
IF Elfsborg - Örgryte IS 1-2
IF Elfsborg - GAIS 1-1
1 GAIS 4 poäng
2 Örgryte IS 3 poäng
3 IF Elfsborg 1 poäng
 
Match om 5-6 pris
IF Elfsborg - IFK Göteborg 2-1
 
Semifinaler
GAIS - Halmstad BK 4-1
Västra Frölunda IF - Örgryte IS 0-1
 
Final
GAIS - Örgryte IS 1-1 (GAIS vinnare på straffar)
 
 
GAIS segrare av Luciacupen 2003!

 

Matchrapport av Kenneth Nygren 2003-12-14