HEM
 
HISTORIA & STATISTIK
    ALLMÄN FAKTA
    SÄSONGSFAKTA
    GULDÅREN
    HISTORIEN OM ELFSBORG
    SPELARE GENOM TIDERNA
    TRÄNARE GENOM TIDERNA
    PUBLIKSTATISTIK
    MOTSTÅNDARE
    LAGSTATISTIK
    SPELARE - MÅL
    SPELARE - ÖVRIGT
    ALLSVENSKAN - ÖVRIGT
    MATCHRAPPORTER
 
OMRÖSTNINGAR
 
QUIZ
 
KRÖNIKOR & INTERVJUER
      Krönikor
    Intervjuer
 
BORÅS ARENA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterad:

 

 

 

Intervju med Eric Sjölin och Anders Jonsson från GTS

Tifo vad är det? För 10 år sedan existerade det knappt på de allsvenska arenorna. Idag är det ett stämningshöjande inslag på de flesta arenor. Elfsborg har sina egna Tifo-killar som kallar sig Guligan Tifo Support. De förtjänar all uppmärksamhet efter allt slit de lägger ner! Så vi på bornyellow.com drar vårt strå till stacken.


Vad betyder egentligen ordet tifo?
- Ordet tifo kommer ursprungligen ur ordet tifosi som betyder "hängiven supporter" på italienska. När dessa tifosis började att hylla sitt lag genom läktararrangemang valde man att kalla arrangemangen helt enkelt för tifon. Bland de första var Torino som använde nödbloss även konfetti var bland det första man använde. Numera används allt möjligt ifrån pappersark som bildar mönster till plast ("stripes"), flaggor, konfetti, pyroteknik osv.

Hur kommer det sig att ni startade GTS?
- Före G.T.S fanns T.G.D som höll på med en del tifon. När medlemmarna i den gruppen bl.a. flyttade utomlands fanns det ett behov av att några skulle ta tag i verksamheten och höja stämningen på Elfsborgs matcher.

Vad har ni för mål med GTS?
- Framförallt att hålla hög kvalité de gångerna vi kör stora arrangemang. Att arbeta för att det ska vara ett naturligt inslag på Elfsborgs matcher oc att det är en fanatisk och hängiven publik med flaggor, banderoller mm. Det är därför vi blir väldigt glada när vi ser att folk tar med egna flaggor osv.

Ungefär hur mycket kostar det att anordna ett tifo?
- När det gäller de bästa grupperna i Europa och Sverige är det vanligt att man arrangerar tifon som kostar runt 25-30 000, men det finns självklart snygga som kostar både mer och mindre. Våra kostar givetvis inte så mycket utan runt 5000:- för ett vanligt tifo.

Hur finansieras alla tifon?
- Man bör komma ihåg att vi i G.T.S får mycket gratis eller sponsrat så det blir betydligt billigare än normalt. Detta gäller bl.a. mycket tyg som vi har använt. Sedan får vi pengar ifrån Guliganerna och en del andra sponsorer. En liten del av inkomsterna får vi genom insamlingar på matcherna, något som vi ska bli mycket bättre på under 2003. Ett problem har varit att folk inte vetat vad tifo eller G.T.S är för något, vi hoppas att folk har lärt sig det nu.

Varifrån köper ni (det ni köper) in ert material?
- Det finns ett företag i Torino i Italien där man kan beställa tifomaterial. Därifrån har vi beställt en del saker, men det blir en hel del pengar med fraktkostnader mm. så det finns en del som både är lättare och billigare att beställa ifrån företag runt om i Sverige.

Vilket är det dyraste tifot ni någonsin har haft?
- Det är förmodligen det vi hade mot Gråvitt hemma 2001. Då hade vi 8000 ark på både stå och sittplats samt tre stora flaggor av plast på ståplats där det stod A-9-S samt en banderoll framför för att hylla Anders Svensson.


Är det någon match detta år som ni redan nu planerar något stort inför?
- Gråvitt hemma är ju alltid en stor match, där det är roligt att bräcka Göteborgarna. Även ÖIS i hemmapremiären kommer vi nog att köra stort på. Vi håller hela tiden på och klurar på vad vi ska köra på de stora matcherna.

Hur många är ni som jobbar med tifo inom GTS?
- I kärngruppen är vi fyra-fem personer som planerar, sköter inköpen, organiserar arbetet osv. Sedan är vi givetvis fler på matcherna då vi tar hjälp av andra personer så att vi är 10-15 personer.

Har ni någon gång känt er rejält motarbetade?
- SvFF:s regler kan man säga vad man vill om. Våran och många andras åsikt är att de motarbetar supporterkulturen överhuvudtaget. Annars är samarbetet med Elfsborg relativt bra. Vi hoppas och tror att vi kan komma överens även i framtiden, det gäller att kompromissa när det gäller frågor där vi har olika åsikter.


Beskriv ett drömtifo både ett med obegränsat med resurser och ett som vore realistikt för GTS att genomföra?

Sjölin:
Obegränsat: Vore att köra ett enda stort kaos över hela Ryavallens ståplats (även kurvorna). Varför inte 180 bengaler längst ned, flera tusen rullar som öser ned med några ton konfetti. På ståplats är det sedan ett enormt flagghav med flaggor alla storlekar och tvåpinnare mm. Bakom läktarna skjuts det upp raketer, bland annat fallskärmsraketer som lyser upp hela Borås (Matchen spelas på kvällen). På sittplats är det en avancerat koreografi med glansark, samtidigt som det snöar konfetti ifrån taket.

Realistiskt: Med risk för att avslöja något som vi kanske kommer att köra, vore det en stor overheadflagga med ett roligt målat motiv på ståplats. På sidorna om den är det ark eller småflaggor. Annars vore det inte fel om vi fixade tillstånd (Något vi planerar att göra) och kör rök framför ståplatsläktaren med kaos i form av flaggor, konfetti, rullar uppe på läktaren. Det finns otroligt mycket man kan göra.

Jonsson:
Obegränsat: (på en "fyrkantig" arena med ståplatssektioner på kortsidorna och sittplats på långsidorna): Stora flaggor på innerplan tillsammans med ett hundratal gula rökbomber som bildar en enda stor rökridå framför samtliga läktare. När röken sedan skingrats och spelarna börjar marschera ut på planen fullkomligt exploderar kortsidorna i ett kaos av bengaler, flaggor, tvåpinns, rullar och konfetti.

På ena långsidan täcker en handmålad OH-flagga hela sektionen. Det målade motivet är hela Elfsborgs spelartrupp. På andra långsidans nedre etage drar man upp vertikala plaststripes som är målade med Elfsborgs klubbmärke. På det övre etaget återfinns glansark som bildar lejonet i guliganskölden.

Realistiskt: Här väljer jag nog att tiga, vill ju inte avslöja något som kan bli verklighet under årets säsong! =)


Vad skulle kunna göras bättre på den nya arenan för just TIFO-arrangemang?

Sjölin:
Rent spontant tycker jag att kommunen och Elfsborg inte borde göra misstaget att inte bygga ihop hörnen på den nya arenan. Man förlorar mycket stämningsmässigt och samtidigt ser det mycket snyggare ut med en helt tät arena. Den nya arenan kommer att bli mycket intressant att arrangera tifo på. Det kommer att bli stora läktarytor att jobba med och dessutom går det att göra en hel del intressanta saker när läktarna är tvådelade. Ståplats för Guliganerna på långsidan ska ses som en självklarhet.

Jonsson:
Ska bli skönt att kunna arbeta med numrerade platser runt hela arenan, det kommer verkligen att underlätta framförallt planeringen, men givetvis också utförandet, av arrangemangen. Som det är nu är det omöjligt att bilda något mönster med ark någon annanstans än sittplats, då det inte går att placera ut arken på ståplatssektionernas betongläktare. Som det på nuvarande Ryavallen är det svårt att använda kurvorna till något vettigt, på den nya arenan blir det "raka" kortsidor och då blir det givetvis enklare att engagera hela arenan i arrangemangen.


Vilket är det tifo som ni själva är mest nöjda med?

Sjölin:
Utan tvekan AIK hemma 2002. Det tifot var några klasser bättre än de andra vi gjort. Går 2003 som vi planerar kommer vi att slå det tifot flera gånger.

Jonsson:
Det är självklart tifot i hemmamatchen mot AIK 2002. Vi slet i ett par veckor för att få allt klart - och lyckades. Tusentals gula viftflaggor delades ut till alla på Sektion J. Dessa fungerade som en levande bakgrund åt fyra stora tvåpinnsflaggor som bildade årtalet 1904 (året då Elfsborg bildades). Framför detta hade vi en stor nytillverkad banderoll med texten "Borås Stolthet". Det var en härlig känsla när tifot tog fart, och riktigt underhållande att se hur många av slipsnissarna på sittplats satte kaffet i halsen och häpna och storögda applåderade åt arrangemanget.Vilket lag i allsvenskan har den bästa tifo-gruppen?

Sjölin:
I dagsläget är det AIK-tifo, men det är väldigt jämnt i toppen. Bajens supportrar har varit överlägsna under många år, men verkar nu mest hålla på med internbråk. Ultras Sthlm (dif:s tifogrupp) har bytt ut mycket folk och ska bli intressanta i år. Jag tycker US var snäppet efter gnaget men före bajen 2002.

Jonsson:
AIK-tifo, utan tvekan. Stod i en klass för sig under 2002, och lär så göra en tid framöver. Proffsiga helt enkelt.

Vilken banderoll/flagga är ni mest nöjda med?

Sjölin:
Personligen säger jag "Yellow fanatic boys" efter alla timmar jag slet med att skissa upp och måla, den är våran största med sina 15 meter. Overheadflaggan med Elfsborgsmärket blev även den väldigt bra.

Jonsson:
"Borås Stolhet"- eller "Bara Boråsare"-banderollen. De tog lång tid att göra men jag är nöjd över resultatet.


Vilken klubb har världens bästa tifosis?

Sjölin:
En väldigt svår fråga. Man får se på hur duktiga de är på att göra olika slags tifon. Milan med grupperna "Fossa dei Leione" och "Brigate Rossoniere" eller franska St. Etienne med grupperna "Magic Fans" och "Green Angels" tillhör mina favoriter.

Jonsson:
Jag tycker "Fossa Dei Leoni" anordnar de fetaste tifona. Men det är svårt att jämföra tifogrupper med varandra.

Canal + delar varje år ut ett pris till bästa tifo. Vilka tar hem trofén i år?

Sjölin:
Min personliga uppfattning är att man inte kan tävla i tifo. Förstå mig rätt, det är en sak när man snackar om vilka som är bäst. Men det blir helt fel när Canal + utser en vinnare för att få extra tittare. Målet med att arrangera tifo ska alltid vara att stödja laget, inte att vinna priser. Man kan inte tävla i att visa kärlek.

För att svara på din fråga tror jag att Sundsvall kommer att ta hem tifopriset 2003. Många tifo/ultrasgrupper (Djurgården, Hammarby, Norrköping, Malmö) resonerar på samma vis som jag och ställde inte upp 2002. De och förhoppningsvis fler kommer inte att ställa upp 2003 heller. Därför kommer Sundsvall att vinna eftersom de inte har insett vad tifo och ultraskulturen går ut på.

Jonsson:
Ärligt talat bryr jag mig inte om vilka som vinner trofén och pengarna. G.T.S har struntat i att deltaga tidigare år och kommer att ignorera tävlingen framöver också. Känns patetiskt att tävla i tifo. Svårt att säga vilka som vinner, det lär nämligen inte vara många som deltar överhuvudtaget.


Sammanställd av Erik Blomkvist 2003-02-25