HEM
 
HISTORIA & STATISTIK
    ALLMÄN FAKTA
    SÄSONGSFAKTA
    GULDÅREN
    HISTORIEN OM ELFSBORG
    SPELARE GENOM TIDERNA
    TRÄNARE GENOM TIDERNA
    PUBLIKSTATISTIK
    MOTSTÅNDARE
    LAGSTATISTIK
    SPELARE - MÅL
    SPELARE - ÖVRIGT
    ALLSVENSKAN - ÖVRIGT
    MATCHRAPPORTER
 
OMRÖSTNINGAR
 
QUIZ
 
KRÖNIKOR & INTERVJUER
    Krönikor
      Intervjuer
 
BORÅS ARENA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterad:

 

 

 

Destination Tallin

Ja, så skall man försöka sammanfatta Tallin-resan. Det är långt ifrån en enkel uppgift med alla intryck som måste smältas, men jag skall försöka.

Cup-finalen i våras var dagen då Elfsborg säkrade spel i Europa. Ingen visste då vilka vi skulle få möta i kvalet till Uefa-Cupen. När det till slut lottades ställdes Elfsborg mot det Estniska laget Trans Narva. Det var väl ingen skräckinjagande motståndare direkt, men jag själv har dålig koll på Östeuropeiska lag så något självklart avancemang ville man inte ta ut i förskott. När det senare stod klart att Guliganerna skulle anordna en resa till Tallin var jag inte sen att anmäla mig. Den här chansen fick man bara inte missa tyckte jag. Dessutom var det en chans att lära känna kärnan inom Guliganerna.

Nedräkningen till resan gick långsamt till en början men till sist dök dagen D upp. Den 8 Augusti närmare bestämt. Det var dagen då 25 förväntansfulla Guliganer samlades på Silja-Terminalen i Stockholm. Härifrån skulle våran resa gå via Helsingfors till vårt slutmål Tallin. Klockan 17:00 lämnade färjan Stockholm för färd över Östersjön. Stämmningen var på topp och det kändes underbart att man snart skulle få se sina hjältar för första gången utanför rikets gränser. Båtresan var en enda fest, humöret var på topp och stämningen obeskrivbar. Visst var man lite trött när man steg i land i Helsingfors på torsdagsmorgonen men det var ju match idag. Det enda som återstod nu var en 1 1/2 timmes båtfärd över till Tallin. Fast har man klarat en Finlandskryssning så var det knappast något hinder. Väl framme i Tallin möttes vi vid färjan av en tolk som skulle hjälpa oss till hotellet. Bussfärden gick genom Tallins gator, på visa håll nedsliten men det var över förväntan. För att inte tala om hotellet Mikkeli, strax utanför citykärnan. Hotellet var relativt nybyggt och man kunde lika väl trott att man var i Sverige.

Klockan var nu cirka ett på eftermiddagen och nu endast 5 timmar kvar till match. Den tiden betades av via shopping inne i centrum. Visserligen var det ingen större variation på utbudet, men det gjorde inte så mycket för det fanns en hel del att titta på en då, dessutom är Tallin full av trevliga restauranger. Men då vi hittade ett Mc Donalds var vi bara tvungna att testa på detta. En Big Mac meny för ca 25 svenska kronor var helt ok faktiskt. Mätta och belåtna begav vi oss av till hotellet igen för att göra oss i ordning till matchen. Förresten glömde nämna att vi även testade att åka "trådbuss" det är inte många förunnat (Roland tex.). Det var en hit faktiskt, snabbt och billigt.

Så var det då äntligen dax att åka till matcharenan, Lilleküla Stadion. Arenan låg mitt i ett slumområde. Därför blev man förvånad när man såg den. Den var inte riktigt färdig byggd. Utan då jag gick runt på inspektion höll dom på att skruva upp stolar. Efter att ha snackat med en polis på arenan fick jag veta att detta bygge skulle ha kostat ca 120 miljoner, och det kan jag förstå. Det är nämligen precis en sådan här arena Elfsborg skulle bygga. Med en publikkapacitet på ca 15-16000 hade det varit perfekt. Läktaren precis intill planen och inga förädiska löparbanor, nej en riktig fotbollsarena helt enkelt. Nog om arenan nu till matchen:

25 förväntas fulla guliganer gjorde allt som stod i sin makt för att hjälpa sina hjältar till seger, och det var ingen tvekan om att vi dominerade på läktaren, inte konstigt med tanke på den fåtaliga publiken (ca 400 pers). Dessutom var det endast två bussar från Narva och resten folk från Tallin. Elfsborg startade matchen i ett hög tempo och höll bollen bra inom laget och jag själv var ganska lugn. Narva imponerade inte precis men Narvas stärna Maxim Gruznov visade sig vara en kvick spelare. Vid ett par tillfällen höll han på att komma igen, men Elfsborgs reslige back Martin Andersson stod ivägen hela tiden. Framåt skapade Elfsborg ett par halvchanser men Lundström lyckades inte med sista sparken. Inte förrän i den 33:e minuten kom målet man väntat på. Johan Sjöberg slog ett perfekt inlägg till Lundström som tryckte in sitt första mål i Elfsborgsdressen. Vilt jubel bland tillresta Guliganer utbröt och man hade knappt lugnat sig innan det hettade till igen. Jesper Bengtsson (dagens bäste enligt mig) tog sig in i straffområde, fälldes bryskt och domarn satte pipan i munnen och straffen var ett faktum. Fram stegar Stefan Andreasson. Stefan är iskall och väntar ut målvakten som lägger sig väl tidigt. Han behöver bara placera bollen i högerhörnet. Två mål på bortaplan redan i den 35:e minuten bättre öppning kunde man knappast ha hoppas på.

Men så i den 40:e minuten kvitterar Narvas Gruznov efter ett missförstånd. Inlägget som Wiland skall plocka ner nickar Kristoffer Arvhage ut till en helt fristående Gruznov som därifrån nickar in 1-2 trots att Wiland är på bollen. En sin iver att rädda bollen skadar sig Wiland då han landar konstigt. Resultatet en stukad fot. Wiland ligger ner länge men kan spela klart halvleken. 2-1 i det här läget kändes helt okey även om Narvas mål var onödigt. Till andra halvlek kommer Elfsborg ut med en ny målvakt. Anders Bogsjö byts in då man inser att Wiland inte kan spela mer. I början av halvleken är inte dominansen lika stor längre. Narva tilläts flytta fram positionerna men anfallen slutar allt som oftast med brytningar utanför straffområdet. Bogsjö gör inga fel och spelar hur säkert som helst. Istället är det Elfsborg som punkterar matchen. Matchhjälten Andreasson får på en kanonträff som målvakten är chanslös på. 3-1 här och Elfsborg säkrar allt mer bakåt. Visst man kunde gjort fler mål men man satte defensiven i högre prioritet. Mikael ANdersson har en bra chans liksom Bruno som bytt in, men några fler mål blir det inte, den här gången.

Men visst skall man vara nöjd. 3-1 kommer inte Elfsborg att tappa. Det finns inga möjligheter. Nej jag är 99.99% säker på att vi redan nu är i första omgången av Uefa-Cupen. Vad som väntar där vet man ju inte än men ett bättre lag än Trans Narva blir det ju säkerligen. Efter matchen fortsatte festen på hotellets restaurang innan det var dags att besöka stadens kärna igen för att få i sig lite mat. Nu började dock tröttheten slå in och nattsömnen på hotellet senare på kvällen var välbehövlig. För redan nästa dag klockan 10 var det dags att lämna Tallin för hemfärden till Stockholm igen.

Men det var inga problem att fördriva tiden på vägen hem, det fanns mycket att tala om. Dessutom var alla på ett förträffligt partyhumör. Vilket säkert har satt sitt spår hos vissa efter hemkomsten. När man så klev iland i Stockholm på Lördags morgonen var äventyret slut för den här gången, men jag lovar att det blir fler sådana resor framöver. Hoppas då träffa ännu mer nytt folk. Jag säger som "Percy" i Torsk på Tallin. Resan var ett delux-arrangemang så det är bara att tacka och gratta reseledaren för en förträffligt bra planerad resa.

Krönikan skriven av Erik Blomkvist 2001-08-12