HEM
 
HISTORIA & STATISTIK
    ALLMÄN FAKTA
    SÄSONGSFAKTA
    GULDÅREN
    HISTORIEN OM ELFSBORG
    SPELARE GENOM TIDERNA
    TRÄNARE GENOM TIDERNA
    PUBLIKSTATISTIK
    MOTSTÅNDARE
    LAGSTATISTIK
    SPELARE - MÅL
    SPELARE - ÖVRIGT
    ALLSVENSKAN - ÖVRIGT
    MATCHRAPPORTER
 
OMRÖSTNINGAR
 
QUIZ
 
KRÖNIKOR & INTERVJUER
    Krönikor
      Intervjuer
 
BORÅS ARENA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterad:

 

 

 

Tankar inför Allsvenskan 2002

Äntligen så drar snart Allsvenskan igång!

Gröna planer, bussresor till borta matcherna, snygga tifon och framförallt bra fotboll.
Som supporter så är den allsvenska starten minst sagt efterlängtad efter en lång vinter utan fotboll. Nåja, några inomhus turneringar, men det är knappast av större intresse. Stockholms lagen som dominerade allsvenskan ifjol tror jag inte kommer bli lika dominanta i år. På pappret har fortfarande AIK och Djurgården kanske den starkaste truppen tillsammans med Helsingborg. Men teori och praktik är något helt annat. Det såg man inte minns ifjol när Hammarby, tippade av de s k "experterna" i botten eller näst där till, tog hem "Bajens" första SM-Guld någonsin.

Men jag tror varken på Hammarby eller AIK i år. Bajen har förlorat supertränaren Sören Cratz och allsvenskans bäste målvakt förra året Lasse Eriksson har slutat. In har det inte kommit mycket, en finländsk skyttekung vid namn Antti Pohja är det intressantaste nyförvärvet. Tror som sagt inte heller på AIK, i skrivande stund har tränaren Olle Nordin tagit tjänstledigt fram till sommaren pga utbrändhet. Det är ett stort avbräck, antagligen tar assisterande tränaren Peter Larsson över. AIK gjorde en ruskigt stark avslutning i höstas och kunde spurta till sig en tredje plats, efter en dålig start. Men spurten kom när AIK inte hade någon press på sig, jag vågar påstå att dagens AIK inte klarar av pressen från massmedia, styrelse och supportrarna. Om AIK ska ta hem Lennart Johanssons-pokal i år krävs det att man är med i början, Andreas Andersson producerar mål och att backlinjen är stabilare.

Bland Stockholms lagen tippar jag Djurgården som bäst, man har värvat klokt, Kim Källström från BK Häcken är en kanonvärvning till det redan bra materialet. Man har en bra tränarduo i Åkeby/Lukic, härlig stämning på Stadion och inga egentliga svagheter någonstans. Isaksson i mål är mycket bra, en stark och välspelande backlinje, allsvenskans bästa mittfält i Rehn-Persson-Källström och fina möjligheter i anfallet med spelare som Barsom, Chanko och Mattiasson. Jag tror Djurgården tar guldet i år. Som främsta utmanare ser jag Helsingborgs IF och IFK Göteborg. Helsingborg var en grym besvikelse förra året med en femte placering. Undertecknad trodde på SM-Guld, men hade fel.

Helsingborg saknade motivation och såg mätta ut i många matcher och tappade många enkla poäng mot sämre motstånd. Och säsongen 2000 stora överraskning Alvaro Santos hade tydliga problem med målskyttet. Truppen är intakt från fjolåret och i målskyttar som Hasse Eklund, Alvaro Santos och Rade Prica har man matchvinnare. Man har tappat de senaste 15 årens förste målvakt Sven Andersson till West Ham, men det ser inte jag som någon större förlust. Andersson var mycket ojämn de sista säsongerna i HIF:s tröja och blandade fenomenala räddningar med riktiga bottennapp. Den "ständige" andre målvakten Fredrik Larsson får nu sin chans. I år är det upp till bevis för HIF!

Den andra utmanaren IFK Göteborg hade inte samma favorit tryck på sig som nämnda HIF, utan kunde spela relativt avslappnat, men räckte inte till. Man har många fina talanger i truppen, Sebastian Johansson, Fredrik Risp och Martin Ericsson har alla blivit ett år äldre och det kan väl bara bli till det bättre?


Blåvitt har också kvar en av 2001 bästa målvakter i Bengt Andersson, han var riktigt bra ifjol. Backlinjen har man föryngrat nu när Risp och Antonsson har kommit in, kvar är gamle trotjänaren Magnus Erlingmark som behövs som ledargestalt där bak. Mittfältet är Blåvitts starkaster lagdel med en förmodad linje med Svensson-Rosenkvist-Ericsson-Sandklef. Man har också värvat hem gamle ""Erra" Eriksson från Häcken. I anfallet springer Gustaf Andersson otroligt mycket. Och publikfavoriten Kabba Samura lär få fler chanser. Unge Daniel Westlin och nyförvärvet Jonas Henriksson från Häcken har man också att tillgå. Men förlusten av Håkan Mild måste kännas allt efter säsongen leder. I mitten tror jag Malmö, AIK, Hammarby, Elfsborg och Halmstad har sitt näste.

Malmö FF har fått en ny tränare i Tom Prahl, som har gjort succé i de flesta klubbar han har varit i. Man har också värvat GIF Sundsvalls farlige djupledsanfallare Andreas Yngvesson som jag tror kan vara med i skytteliga toppen i år. Supertalangen Zlatan Ibrahimovic gick till holländska Ajax i somras och det är en försvagning. Men det kan också vara en sorts "förstärkning", allt, eller i alla fall nästan allt spel kretsade kring den 195 cm långe skåningen förra säsongen. Nu måste andra spelare som Mats Lilienberg, Yngvesson och Nielsen ta ansvar framåt. Man har den rutinerad Jonnie Fedel i mål och en ganska stabilt försvar med Majstorovic som den bäste.


Ett annat tänkbart mittenlag, hårdsatsande IF Elfsborg som har värvat sex spelare inför säsongen! Klar vinnare av "Silly Season", det säger jag inte bara för jag är Guligan. Utan ser man på namnen, Brages målspruta Lasse Nilsson, Blåvitts talang Jonas Lundén, centertanken från Haugesund Hasse Berggren, unge ytterbacken från Västerås Fredrik Stenman, rutinerade slitvargen Magnus Samuelsson och Tidaholms duktige keeper Anders Jonsson. Det ser oneklige bra ut för boråsarna som har massor av talanger i truppen, in har också Anders Grönhagen kommit. Förre Sundsvalls tränaren kommer nog att spela ihop laget bra. Grönhagen som vill spela en teknisk och anfallsrik fotboll passar perfekt i Elfsborg. Tyvärr för Elfsborgs del så har man tappat rutin när Anders Bogsjö slutat och även Stefan "Gud" Andreasson blivit sportchef på heltid. Och man skulle nog behöva en äldre försvarspelare bland alla unga spelare.


Halmstads BK har inte alls haft den omsättning som ovan nämnda lag, in har nye tränaren Jonas Thern och AIK:s Sharbel Touma kommit. Man har tappat fjolårets skyttekung Stefan Selakovic och Michael Svensson till utlandet, iofs väntade förluster. Ser onekligen ut som Halmstad har tappat anfallstyngden i och med dessa förluster. Halmstad har i många år har haft väldigt starkt försvar och en bra målvakt i Håkan Svensson, bättre än en mittenplacering skulle vara en överraskning.

I botten får Kalmar FF, Landskrona och GIF Sundsvall kriga. Nykomlingen Kalmar har rutin från allsvenskan och har en utmärkt målvakt i Wastå och jag tror dem klarar sig kvar. GIF Sundsvall klarade sig kvar med ett nödrop förra säsongen och nu har man tappat bäste anfallaren Yngvesson till MFF, tyvärr Norrlands fönstret kommer slåss igen efter säsong 2002. Tror även att Landskrona som efter många år i div.1 kommer åka ur. Försvarsmässigt räcker man inte till mot tyngre lag, ska man klara sig kvar måste man få en bra start, det tror jag är nyckeln för BoIS. Lag som inte har nämnts; IFK Norrköping, ÖIS och Örebro tror jag kommer på nedre halvan, dock vill jag lyfta ett varningens finger för Norrköping som med nye tränaren B-A Strömberg kan bli ett utropstecken. Man har värvat friskt och bl a köpt Sylvias målskytt Niclas Fredriksson, och har kvar spelfördelaren Kristian Bergström och lagets motor Thomas Olsson. Se upp för Peking!

Så här slutar Allsvenskan 2002:

1. Djurgårdens IF
2. Helsingborgs IF
3. IFK Göteborg
4. AIK
5. IF Elfsborg
6. Malmö FF
7. Hammarby IF
8. Halmstads BK
9. IFK Norrköping
10. Örgryte IS
11. Örebro SK
12. Kalmar FF
13. Landskrona Bois
14. GIF Sundsvall

Krönikan skriven av Andreas Alexandersson