HEM
 
HISTORIA & STATISTIK
    ALLMÄN FAKTA
    SÄSONGSFAKTA
    GULDÅREN
    HISTORIEN OM ELFSBORG
    SPELARE GENOM TIDERNA
    TRÄNARE GENOM TIDERNA
    PUBLIKSTATISTIK
    MOTSTÅNDARE
    LAGSTATISTIK
    SPELARE - MÅL
    SPELARE - ÖVRIGT
    ALLSVENSKAN - ÖVRIGT
    MATCHRAPPORTER
 
OMRÖSTNINGAR
 
QUIZ
 
KRÖNIKOR & INTERVJUER
    Krönikor
      Intervjuer
 
BORÅS ARENA

 

Sidan uppdaterad:

 

 

 

Münster tur och retur.

Lördagen den 1 november var det alltså dags för finalen i Svenska Cupen på Råsunda. Eftersom jag numera bor och pluggar i Münster i Tyskland blev resan till matchen något längre än vanligt denna gång. Här kommer en reserapport som inleds med lite bakgrundsfakta.

Hösten 2001 lärde jag känna en kille från Tyskland, Jan, som då var utbytesstudent på Högskolan i Skövde. Då vi båda är mycket intresserade av fotboll blev det så att han vid två matcher följde med till Ryavallen, UEFA-cupmatchen mot Legia Warszawa och sista allsvenska matchen mot IFK Norrköping. Sedan dess är han Elfsborgssupporter och håller koll på resultaten via internet.


När det stod klart att Elfsborg var i final bestämde jag mig snabbt för att tamig dit. Dessutom ringde jag upp Jan och frågade om han ville följa med. Absolut, blev svaret.

Resan tar sin början fredagen den 31 oktober, då jag efter att ha haft en föreläsning på förmiddagen kom hem till rummet för att snabbt packa mina saker och ta bussen till järnvägsstationen. Halvvägs till bussen kom jag på att tågbiljetterna låg kvar på rummet, så det fick bli en språngmarsch dit och sedan till bussen, vilket gick utmärkt, då bussen som vanligt var lite försenad.

Väl framme vid stationen åt jag en snabblunch bestående av bratwurst och pommes. Tyskarna äter oftast pommes med majonäs, vilket jag till min förvåning upptäckte i början av min vistelse här. Till min ännu större förvåning upptäckte jag att det faktiskt är riktigt gott! Därför blev det även denna gång majonäs istället för ketchup. Nåja, efter dessa kulinariska läckerheter var det dags att äntra tåget till Hamburg, som i vanlig tysk tågordning var försenat.Detta ledde till att jag på Hamburg Hbf fick ytterligare en dos löpträning för att hinna med nästa tåg till Lübeck, där jag möttes av Jan, som bilat dit från Siegen. Jan hade bokat övernattning åt oss på ett pensionat, där vi lämnade våra väskor och gick ut på stan och åt varsin rejäl Wienerschnitzel. Vi var ju fortfarande i Tyskland, så då gäller det att äta typisk tysk mat! Natrurligtvis diskuterades förväntningarna inför morgondagen. Bland annat nämndes möjligheten att det skulle kunna finnas en eller ett par Assyriskasupportrar på planet.

Matchdagen börjades med en snabb frukost klockan 7.30 innan vi åkte den korta sträckan till flygplatsen. Efter incheckning var Jan tvungen att checka in sitt handbagage som vanligt bagage eftersom det innehöll ett "vapen" i form av en nagelsax. Efter ombordstigning visade det sig snabbt att våra förväntningar vad gäller Assyriskasupportrar var kraftigt underskattade. Utan att räkna speciellt noga uppskattade vi att det fanns ett 20-tal motståndarsupportrar i kabinen! Dessa visade sig vara mycket trevliga och nästan hela den timslånga flygresan tillbringades med snack om både fotboll och annat med våra nyfunna vänner. Efter landning på Skavsta Flygplats följde naturligtvis fotografering av oss tillsammans.

Efter bussresan till Cityterminalen, som komiskt nog tog längre tid än flygresan, siktade vi för första gången sedan avresan gulsvarta supportrar. Dessa, som var två till antalet, visade sig vara från Dalarna och berättade att det var lokförarstrejk i Sverige, något som var nyheter för undertecknad, och att tåget hem tyvärr var inställt, varför de nu sökte efter en lämplig bussförbindelse. Senare fick vi reda på att den sista bussen gick så tidigt att de var tvungna att lämna Råsunda innan slutsignalen! Nåja, vi skulle nu till Liljeholmen för att lämpa av vårt bagage hos Erik så vi sa Auf Wiedersehen till dalmasarna och satte kurs mot T-Centralen. Där träffade vi kort Eriks flickvän som sa att Erik var "nipprig", på vilket sätt och varför framgick inte. Väl hemma hos Erik kunde vi inte heller se några tecken på nipprighet, i alla fall inte mer än matchdagens vanliga lilla nervositet.

Hur som helst, efter att snabbt ha lämnat vårt bagage tog vi tre T-banan till Solna Centrum och gick genast till Solna Krog där vi gulsvarta samlades inför matchen. Stämningen var hög och ju fler Elfsborgssupportrar som anlände desto högre blev den. Det är ju inte bara spelarna som måste värma upp inför match utan även vi supportrar! Det sjöngs, det åts av den goda buffén, drycker av olika slag intogs. Så småningom blev det äntligen dags att vandra till Råsundas norra läktare. Två trevliga poliser tog täten och ledde oss under vägen till andra sidan densamma eftersom vi inte fick gå för nära Assyriskas supportrar som samlats utanför södra läktaren. Något onödigt, tyckte vi, och sjöng "Alla vi som går en omväg klappar nu"... Poliserna var sedan oerhört vänliga och stoppade all trafik så att vi i samlad trupp kunde korsa gatan.Det var inte utan att man kände sig hedrad! Poliserna var säkert Elfsborgare!

Assyriskas supportrar var både fler till antalet och mer högljudda än oss men vad gör väl det när det går som det ska på planen! Matchen lämnar jag därhän, då det ändå lär finnas massor av rapporter om den. Efter slutsignalen utbröt förstås vilt jubel på vår sektion och löpsedlar om guldet delades ut. Efter detta fortsatte firandet på Solna Krog innan bussarna skulle rulla hem till Borås igen. Jag, Jan och Erik lämnade så småningom också krogen för att ta oss hem till Erik. På vägen inhandlades dock Oboy och Marabou choklad, varor som beställts av kompisar i Münster, samt Herrljunga Cider, som var till mig själv då det inte verkar finnas Cider i Tyskland. Väl hemma hos Erik åts det pizza och pratades fotboll. Naturligtvis kollade vi på VG och andra sidor där det stod om matchen. Hur som helst så blev det ganska sent, vi kom inte i säng förrän 0.40.

Klockan 2.15 var det dags för mig och Jan att gå upp! Ingen lång natts sömn
där, inte! På tunnelbanan fick vi sällskap av en massa mer eller mindre berusade människor som troligen var på väg från en krog till en annan eller eventuellt hem. Flygbussen avgick från Cityterminalen 3.45 och var framme vid Skavsta 5.00. Där checkade vi in och efter att ha besökt kafeterian träffade vi i avgångshallen åter våra vänner från gårdagen som idag var något lugnare, dels beroende på att de inte sovit en enda minut utan istället firat hela natten och dels på grund av resultatet i matchen. De gratulerade oss naturligtvis till segern och den knappa timmen innan det var dags att gå ombord på planet gick snabbt, då vi hade mycket att prata om. På planet kunde man äntligen sedan slumra en stund innan vi landade i Lübeck vid 8-tiden. Vi sade adjö till våra assyriska vänner och önskade varandra lycka till i framtiden och åkte sedan in till stan, där jag och Jan skildes åt. Han skulle nämligen till Rostock för att skriva sitt examensarbete vid svenskklubben Hansa Rostock!

Jag hade nu hela förmiddagen på mig i Lübeck, då mitt tåg gick först strax efter klockan 14. Jag gick in till Gamla Stan och började med en riktig frukost på ett bageri, där jag också träffade dagens första svensk. Det skulle visa sig bli flera, vilket var riktigt trevligt eftersom jag förstås var klädd i gulsvart halsduk. Under det att jag deltog i en stadsrundtur mötte vår grupp en svensk resegrupp där flera gratulerade mig till segern medan en person något förvirrat frågade hur jag trodde att det skulle gå mot Assyriska...

Nåväl, till slut blev det dags att kliva på tåget till Hamburg, där jag skulle byta tåg. Där kände jag mig riktigt uttittad, det var många som glodde på mig i min gulsvarta halsduk och eftersom man vill göra bra reklam för vårt lag så log jag förstås och viftade lite med halsduken. Först senare fattade jag varför alla tittade så, nämligen för att likaledes gulsvarta Borussia Dortmund denna söndag spelade mot just Hamburg. Troligen undrade folk vad en Dortmundsupporter gjorde i Hamburg en och en halv timme innan matchen började i Dortmund, tre timmars tågresa därifrån... Nåja, ingen skada skedd, sista tåget hem till Münster äntrades och de två timmarna tillbringades till största delen i ett slummerliknande tillstånd innan det var dags att stiga av. Nu var det bara att ta stadsbussen hem. Dock gick jag först in på bensinmacken hemma där jag trevligt nog åter träffade en svensk som på tyska förvånat frågade varför jag hade en Elfsborgshalsduk på mig! Dessutom hann jag med att bli gratulerad till Dortmunds seger... Väl hemma dekorerades naturligtvis väggen i korridorens gemensamma kök på vackraste sätt innan det var dags att lägga sig efter en händelserik och underbar helg!Krönikan skriven av Stefan Carlsson 2003-11-16