HEM
 
HISTORIA & STATISTIK
    ALLMÄN FAKTA
    SÄSONGSFAKTA
    GULDÅREN
    HISTORIEN OM ELFSBORG
    SPELARE GENOM TIDERNA
    TRÄNARE GENOM TIDERNA
    PUBLIKSTATISTIK
    MOTSTÅNDARE
    LAGSTATISTIK
    SPELARE - MÅL
    SPELARE - ÖVRIGT
    ALLSVENSKAN - ÖVRIGT
    MATCHRAPPORTER
 
OMRÖSTNINGAR
 
QUIZ
 
KRÖNIKOR & INTERVJUER
    Krönikor
      Intervjuer
 
BORÅS ARENA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterad:

 

 

Öppningskrönika BornYellow

Vi skriver 17 februari, 2003, dagen då nyfikna besökare för första gången knappar in www.bornyellow.com i sitt URL-fönster* eller klickar på en länk med samma måladress. Till er alla vill vi som driver denna del av HTML-världen önska hjärtligt välkomna. Jag hade från början tänkt rada upp den ena anledningen efter den andra om hur nöjda vi är med resultatet av vårt arbete med denna sida men hindrade mig i sista stund av tanken att det är besökarna som avgör om en webbsida är bra eller inte. Därför överlåter jag kritiken (positiv som negativ) till er och tänker istället ägna denna öppningskrönika åt det som egentligen allting handlar om, passionen till IdrottsFöreningen Elfsborg.

1996 såg jag min första match med Elfsborg, på träbänken till vänster om huvudläktaren på sittplats hade min kompis ett par fribiljetter och gav en av dem till mig (för övrigt min enda match på sittplats genom åren). Det var den sista och avgörande matchen i division 1 södra mot Kalmar FF och oavgjort skulle räcka för att Elfsborg skulle ta steget upp till Allsvenskan igen. Matchen slutade 0-0 och saken var klar, Elfsborg var åter i Allsvenskan efter nio säsonger i näst högsta serien.

Efter denna 0-0 match har intresset och hängivelsen ökat för varje år som gått och man har mer och mer växt in i rollen som supporter och allt vad detta innebär. Fotboll är så mycket mer än bara fotboll om man kan uttrycka sig på det viset. Spelet, spänningen, gemenskapen i klacken, glädjen vid en seger och bitterheten vid en förlust ger allt starka känslor. Få upplevelser är så starkt förknippat med känsloyttringar som just supporterkulturen. Var annars på en allmän plats kan man spöka ut sig med smaklösa och rent ut sagt vedervärdiga kläder och skrika ut sina aggressioner oavbrutet i en och en halv timma? Jag skulle vilja påstå att de inte finns någon annan allmän plats. Ta på dig en Arnold Schwarzenegger-mask, sätt dig på en biograf och skrik "Kom igen nu!", "Ge de vad de tål!" och "Stå upp som en riktig karl!" och innan kvällen är över sitter du i häktet. En fotbollsarena är därför den perfekta platsen för känslomässiga utsvängningar.

Att försöka förklara detta för en person som endast ser fotbollen som en meningslös sysselsättning där 22 man jagar en boll på en gräsmatta när de lika gärna kunde haft varsin är stört omöjligt. Lika svårt för de att förstå hur jag kan bli alldeles ifrån mig över att Elfsborg slagit Helsingborg med 3-2, lika svårt har jag att förstå hur man obemärkt kan gå förbi en sådan händelse. Man får dock acceptera att människor är olika och tur är väl det annars hade väl alla sympatiserat med samma fotbollslag och hur kul hade det varit? Vad vill jag nu ha sagt med detta? Jo, det som alla säkert redan kommit till insikt om vid det här laget och som jag dessutom redan nämnt. Fotboll är så mycket mer än bara fotboll.

Inför säsongen 2002 begick Elfsborg något utav en revolution. Gamla trotjänare som Anders Bogsjö, Stefan Andreasson och L-G Carlstrand och storstjärnor som Anders Svensson och Fredrik Berglund lämnade klubben och gav plats för nya, unga Elfsborg. Talangerna Lasse Nilsson, Fredrik Stenman och Jonas Lundén tillsammans med mer rutinerade spelare, Hasse Berggren, Magnus Samuelsson och Pär Karlsson värvades till klubben. Dessutom kryddades värvningarna med en ny tränare, Anders Grönhagen. Ingen förväntar sig att en sådan stor förändring ger resultat över en natt (eller en hel säsong kanske). Nu har det dock gått en säsong och ytterligare förstärkningar har dessutom tillkommit, kanske är det dags för Elfsborg att äntligen visa övriga fotbollssverige var skåpet skall stå (eller omvänt i vilket skåp pokalen skall stå). Förhoppningarna och förväntningarna är i vilket fall som helst större i år än förra säsongen. Därför tänkte jag lista upp några punkter som jag vill respektive inte vill se denna säsong.

Jag vill se följande:

  • Tuffare och mer offrande spel bland anfallarna, större vilja att få in bollen i mål.
  • Rakare anfallsspel, hellre ett skott för mycket än en passning för mycket.
  • Fler kreativa lösningar på mittfältet, mångfaldigt spel ger i slutändan mer utdelning än fantasilöshet.
  • Sist men inte minst, betydligt fler mål än förra säsongen (tjatigt kanske, men antalet mål är det som avgör en fotbollsmatch och gör man bara mål behöver man inte bry sig om så mycket annat).

Jag vill inte se följande:

  • Småduttande spel i sidled utanför straffområdet, skjut hellre istället.
  • Dålig inställning någon gång under matcherna.
  • Onödiga kort i form av bortspelade bollar, "handpåläggning" i ansiktet, m.m.

Dock finns det goda förutsättningar att Elfsborg kan göra en riktigt bra säsong i år. Defensivt ser det mycket stabilt ut, Martin Andersson, Kristoffer Arvhage, Johan Sjöberg och Joakim Alexandersson har samtliga växt fram till högklassiga försvarsspelare. Personligen tror jag att en spelare som Martin Andersson får sitt stora genombrott i år. Mittfältet ser också det starkt ut speciellt om Jari Ilola är den spelare som vi väntat på sedan Anders Svenssons dagar. Problemet i dagens Elfsborg är anfallsspelet, det är detta som kommer att vara avgörande om Elfsborg vid summeringen av säsongen 2003 tillhört den övre eller undre halvan av den allsvenska tabellen. Jag är dock förhoppningsfull om att även detta ordnar sig till slut.

Nu har jag tagit upp meningen med att titta på fotboll och förhoppningar inför säsongen 2003 men inte ett ljud om vad den här sidan du besöker just nu handlar om. Jag lovade visserligen att krönikan inte skulle vara en reklamtext men jag måste ändå få framhäva vissa delar av sidan. Speciellt nöjda är vi med historia- och statistikavsnittet där du kan hitta det mesta och det bästa när det gäller fakta och statistik, nutida som historisk. Avdelningen kommer dessutom att kompletteras undan för undan. Dessutom känns mixen av olika avdelningar bra, sidan som helhet helt enkelt. Till slut måste ändå samarbetet mellan oss kommenteras. Trots att vi bor i Göteborg respektive Stockholm och inte träffat varandra fysiskt en enda gång under konstruktionen av sidan går det bra ändå. Allt som behövs för att bygga en hemsida tillsammans är FTP** och ICQ (telefon är bra ibland också).

Slutligen vill jag åter hälsa er alla hjärtligt välkomna till BornYellow och önska Elfsborg all lycka till i år. Förhoppningsvis får vi se bra spel, spännande matcher och många mål, en trevlig fotbollssäsong helt enkelt. Kanske vore ett allsvenskt tabelltips på sin plats nedan men detta vägrar jag att ge mig på. Allt jag hoppas på är att se Elfsborg spela bra fotboll och vinna så många matcher som möjligt, sedan får vi se vad detta räcker till i slutändan. Om ingen märkt det redan så ligger det en symbolik i valet av teckenfärg på sidan. Just det, Guldgult!

Krönikan skriven av Kenneth Nygren 2003-02-13

* URL-fönster = adressfönster (URL = Uniform Resource Locator)
** FTP = Filöverföringsprotokoll (FTP = File Transfer Protocol)