HEM
 
HISTORIA & STATISTIK
    ALLMÄN FAKTA
    SÄSONGSFAKTA
    GULDÅREN
    HISTORIEN OM ELFSBORG
    SPELARE GENOM TIDERNA
    TRÄNARE GENOM TIDERNA
    PUBLIKSTATISTIK
    MOTSTÅNDARE
    LAGSTATISTIK
    SPELARE - MÅL
    SPELARE - ÖVRIGT
    ALLSVENSKAN - ÖVRIGT
    MATCHRAPPORTER
 
OMRÖSTNINGAR
 
QUIZ
 
KRÖNIKOR & INTERVJUER
    Krönikor
      Intervjuer
 
BORÅS ARENA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterad:

 

 

 

Bygg arenan som i Salzburg!

Vad gäller planerna på en ny fotbollsarena i Borås, har jag tidigare framhållit den nya arenan i Salzburg, som jag tidigare endast sett på bild. I sommar passade jag på att besöka arenan på matchen Salzburg - Rapid Wien i österrikiska ligan.

Arenan, som invigdes i mars i år, har en publikkapacitet på 18812 åskådare och har bidragit till rejält höjda publiksiffror. På den gamla arenan hade man ett publiksnitt på 5500 åskådare, på den nya arenan är det hela 12000!

Läktarna, vars hörn är ihopbyggda, är lika höga runt hela arenan och placerade tätt intill planen, vilket gör att det blir som en gryta, där yttervärlden helt stängs ute. Allt detta gör att akustiken blir bra, de 12000 åskådarna skapade nämligen ett väldigt bra publiktryck. Dock vore det bra med brantare läktare.Hoppbyggda hörn ger extra bra akustik.

I biljettkassan fick jag reda på att de drygt 4000 ståplatsbiljetterna, som tyvärr är till kortsidan, varit slutsålda sedan länge, medan det fanns gott om sittplatsbiljetter kvar. Således kanske man borde ha byggt fler ståplatser?

En mycket intressant aspekt när det gäller utseendet på arenan är att planen är nedsänkt, vilket gör att taket endast når 12,5 meter över marknivån. Genom insläppen, som är i marknivå, kommer man direkt in till en bred gång, som går runt hela arenan ovanför läktarna. Från gången, som kantas av 14 kiosker och ett antal toaletter, går trappor ned till läktarplats. Alltså försvinner ingen läktarplats till förmån för uppgångar, utan läktarna utnyttjas till fullo till åskådarplatser. Mycket smart!En bild av arenans insläpp.


Belysningen är också smart organiserad. På taket på båda långsidorna står åtta sneda stolpar. På varje stolpe sitter fem lampor riktade ner mot planen, vilket ger ett jämnt och bra ljus över hela planen. Om man löser belysningen på samma sätt i Borås, så slipper man dessutom ha höga strålkastarmaster i hörnen, vilket gör att hörnen kan byggas ihop.Belysning på ett annorlunda sätt.

Insläppen sker via 20 vändkors med streckkodsläsare där man stoppar in biljetten, vilket gick snabbt och smidigt. Innan detta måste man dock köpa biljett i någon av de 18 kassor som finns runt arenan, vilket åtminstone vid denna match gick mindre snabbt och smidigt. Till de kassor, som gående från centrum når först, var det vid vår ankomst en knapp halvtimme före match nämligen enorma köer. Tyvärr var skyltningen om var det fanns fler kassor dålig, först efter en stund kom en publikvärd och talade om att det fanns fler kassor på andra långsidan, där köerna var mycket kortare. Denna fördröjning ledde till att vi missade de första elva minuterna av matchen. Detta är något att dra lärdom av i Borås, om man ska använda detta system med separat biljettförsäljning och insläpp, så måste informationen vara bättre.

En mycket bra detalj är att matchbiljetten även gäller som färdbiljett på stadstrafikens bussar från tre timmar innan matchstart och resten av kvällen. Detta vore utmärkt i Borås! Det skulle säkerligen göra att fler biljetter säljs i förköp samt att många lämnar bilen hemma, något som underlättar trafiken och parkeringssituationen vid matcherna.

Således uppmanar jag de ansvariga för byggandet av Nyavallen att göra ett studiebesök i Salzburg. Bygg sedan på samma sätt men med lite brantare läktare! Dra även lärdom av de saker jag beskrivit ovan.
Det skulle ge ett lyft för fotbollen och hela Borås!

Krönikan skriven av Stefan Carlsson 2003-08-05

>> Till Salzburgs hemsida.