HEM
 
HISTORIA & STATISTIK
    ALLMÄN FAKTA
    SÄSONGSFAKTA
    GULDÅREN
    HISTORIEN OM ELFSBORG
    SPELARE GENOM TIDERNA
    TRÄNARE GENOM TIDERNA
    PUBLIKSTATISTIK
    MOTSTÅNDARE
    LAGSTATISTIK
    SPELARE - MÅL
    SPELARE - ÖVRIGT
    ALLSVENSKAN - ÖVRIGT
    MATCHRAPPORTER
 
OMRÖSTNINGAR
 
QUIZ
 
KRÖNIKOR & INTERVJUER
    Krönikor
      Intervjuer
 
BORÅS ARENA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterad:

 

 

 

AIK:s svit som Elfsborg spräckte!

Det tog 2219 dagar innan Elfsborg spräckte AIK:s svit!

1997 (26 maj) då Elfsborg var nykomlingar i Allsvenskan besegrade man AIK på Ryavallen med 3-1 efter mål av (Mats Rotting, Anders Thorstensson och Fredrik Berglund).

Sedan dess har det dock gått trögt mot Solna-laget hemma i Borås. Två oavgjorda och tre förluster det fem senaste åren. Inför gårdagens match var det hela 2219 dagar sedan vi besegrade AIK på hemmaplan. Den dystra sviten blev dock inte längre än så som tur var.

Gårdagens urladdning kommer man att minnas länge. Inte för att sviten sprack, nej för Hasse Berggrens uppvisning och Elfsborgs totala utskåpning av ett tamt AIK. Dessutom två underbara mål i en och samma match!

Drömmål 1:

Andreas Klarströms inlägg rensas undan till en helt fristående Hasse Berggren som utanför straffområdet får en perfekt volleyträff som sitter i nättaket. (Minnen från Anders Svenssons praktvolley den regninga höstdagen i Borås 1999 mot Malmö väcks till liv!)

Drömmål 2:

Elfsborg blixtvänder ett AIK anfall och Johan Karlsson serverar Hasse Berggren som vid mittcirkeln vänder runt. I det här läget tror alla att han ska lägga en stickare på Fredrik Berglund men så blev inte fallet. Berggren tittar upp och ser att Håkan Svensson är långt ute och drar på en skottlobb. Bollen seglar retligt över Svensson i AIK-kassen och sitter elegant i krysset.

Jag trodde inte det var sant. Två drömmål i en och samma match av samme man! Helt otroligt. Kung Hasse!

Dessutom var Berggren ytterst nära att trycka in ytterligare en boll men volleyskottet smet tätt över. Hade varit för bra med ett hattrick!

Trots flera bra chanser i slutet slutade matchen 2-0 till gulsvart och det ska nog svartgult (för dagen i vitt) vara tacksamma för. Det var nämligen länge sedan jag såg Elfsborg lira ut hela registret och förnedra ett lag så fullständigt som man gjorde igår. Förutom AIK:s första kvart var det i princip ett lag på banan. Samuel Holmén och Johan Karlsson ägde innermittfältet och Krister Nordin hamnade allt som oftast på efterkälken då fyndige Holmén snurrade friskt.

På topp fanns ju redan nämde Hasse samt en hårt arbetandes Fredrik Berglund som genom sina löpningar drog på sig extra markering och skapde utrymme åt övriga elfsborgare.

Bakåt såg det betongsäkert ut. Joakim Alexandersson raderade ut Andreas Andersson som inte tilläts briljera alls. Som blodtörstiga iglar var man på AIK:arna innan dom han vända upp. Johan Wiland klarade AIK:s avslut med bravur och höll nollan.

Jag det här var en sådan kväll som man kommer minnas i evigheter.

Snacka om att det var skönt att sitta på en Olearys restaurang i Stockholm tillsammans med 5 andra Elfsborgare och 100 gnagare och utbrista ett: JAAAAAAAAAA! Vid varje mål.

Nu hoppas vi att det dröjer en evighet innan AIK vinner nere i Borås igen!

Krönikan skriven av Erik Blomkvist 2003-06-24