HEM
 
HISTORIA & STATISTIK
    ALLMÄN FAKTA
    SÄSONGSFAKTA
    GULDÅREN
    HISTORIEN OM ELFSBORG
    SPELARE GENOM TIDERNA
    TRÄNARE GENOM TIDERNA
    PUBLIKSTATISTIK
    MOTSTÅNDARE
    LAGSTATISTIK
    SPELARE - MÅL
    SPELARE - ÖVRIGT
    ALLSVENSKAN - ÖVRIGT
    MATCHRAPPORTER
 
OMRÖSTNINGAR
 
QUIZ
 
KRÖNIKOR & INTERVJUER
      Krönikor
    Intervjuer
 
BORÅS ARENA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterad:

 

 

 

Supporterintervjun - Jan Ericson

Här får du som besökare chansen att varje vecka lära känna en guligan från något av landets alla hörn. Denna vecka har turen kommit till Jan Ericson från Ubbhult.

Namn:
Jan Ericson
Ålder:
42 år
Bor:
Ubbhult, en liten by 5 km v om Hällingsjö, och en halvmil söder om Landvetters Flygplats. Ubbhult har för övrigt ett fotbollslag som vann sin serie (div VI) förra året och nu spelar i Div V.
Aktiv supporter sedan:
Tja, kanske sedan 1961? - ett viktigt år, dels det  år då Elfsborg tog guld senast och samtidigt mitt födelseår! Kanske föddes jag som supporter? Annars var det nog 1977 jag blev Elfsborgare, åkte som 16-åring med och såg ett derby mot Blåvitt (tror jag det var, eller kanske Öis) - och blev Elfsborgare på köpet!
Typ av engagemang för klubben:
FSkriver en del på VG, har också gjort någon krönika emellanåt på officiella sidan och skrivit lite i Sportbladet, bland annat om poängförlusterna i "Johan Karlsson-affären. Är väl annars en typisk "blandad" supporter, oftast ståplats, ibland sittplats, beroende på sällskapet.



Hur kommer det sig att du blev Elfsborgare?

Se ovan.

Hur är du som person på läktaren?

Kanske inte den vildaste sångfågeln, även om jag trivs bäst på ståplats och tycker om stämningen där. Jag är en obotlig optimist, och gnäller kanske inte så mycket vare sig på laget, motståndaren eller domaren. Men i år har det varit motigt att hålla uppe optimismen - men det vänder nog!

Beskriv hur en bra supporter ska vara.

Tycker att guliganerna blivit fler och bättre med åren, och de flesta är väldigt skötsamma samtidigt som de är engagerade. Eftersom fotboll idag styrs mycket av ekonomi och sponsorer/tv-pengar så tror jag att skötsamma supportrar betyder mycket för klubbens rykte och därmed resurser. Samtidigt tycker jag man måste ha överseende med ett och annat övertramp i frustration över saker som händer på plan, och jag tycker guliganerna balanserar detta på ett bra sätt för det mesta. Jag är stolt över Elfsborgssupportrarnas goda rykte, finns ingen anledning alls att skämma ut sig - tvärtom vill vi ju bli fler och locka ungdomar och fler tjejer/kvinnor till publiken och då måste det vara hyfsat skötsamt på ståplats.

Är du en person som lätt gnäller och kräver tränarens avgång då det går dåligt för laget?

Nix! Är tvärtom alltså en obitlig optimist. Jag har i flera år sagt att vi skulle våga pröva     ett mer oskrivet kort som tränare i stället för de"handelsresande i fotboll" som bara vandrar runt mellan klubbarna. Och se så bra det gått hittills. Succe! Nåja, jag tror fortfarande stenhårt på Haglund som tränare, och kommer laget över den trista starten på årets serie så kommer de att växa som team!

VG är samlingsplatsen för oss Elfsborgare. Hänger du med i allt som skrivs?

Definitivt, och skriver en hel del. Ibland kanske man skriver något obetänkt eller gör bort sig, men det bjuder jag på - det är ju själva tanken med VG. Samtidigt är jag i viss mån en "officiell person" eftersom jag är kommunpolitiker i Mark och bland annat sitter i    kommunstyrelsen och är gruppledare för den styrande koalitionen. Därför händer det väl att jag tänker mig för en extra gång innan jag skickar iväg mitt inlägg till VG - skulle jag råka skriva något riktigt dumt så skulle kanske någon uppmärksam journalist uppmärksamma det, och det vill man ju inte bjuda på......

Standarden på inläggen på VG är mycket hög om man jämför med många andra lags hemsidor, och jag är imponerad över all den kunskap som finns bland alla VG-skribenter! En eloge till Lars Alexandersson som kom på den lysande iden med VG, och som utvecklar sidan hela tiden.

Ungefär hur många matcher ser du live per år?

Det varierar. Det brukar bli några cupmatcher, ett antal hemmamatcher och några matcher i Göteborg. Tyvärr är det ibland annat på kvällstid som krockar med fotbollen. När barnen blir lite äldre hoppas jag det blir fler matcher tillsammans med dem. Eftersom jag arbetar i Göteborg så ser jag särskilt gärna bortamatcherna på Ullevi, och de brukar vi ju vinna (utom senast.....). Många kolleger är blåvita supportrar, och då piggar det ju upp extra mycket när vi vinner. Jag har förresten arbetat tillsammans med Mikael Martinsson då    har spelade i Blåvitt, och fick då njuta av Blåvitts vackra guldtårtor år efter år.....men hela tiden påpekade jag att han spelade i fel klubb. Och till sist blev jag bönhörd....

Elfsborgsmål du aldrig glömmer.

Det finns ett som utmärker sig extra, och det är Anders Svenssons sista avgörande mål i sista matchen innan han blev proffs. Målet avgjorde matchen mot Göteborg, och kvällen var helt enkelt magisk!

Lyckligaste ögonblicket som Elfsborgare?

Den kvällen då vi slog Blåvitt och man såg hur glad Anders S var att avgöra i sin sista match! Så otroligt välregisserat! Den matchen glömmer man aldrig! Cupsegern mot AIK var enorm, men jag missade matchen, kunde inte ens höra den i radion eftersom jag just under matchen satt på ett flygplan på väg hem från Grekland! Cupsegern mot Assyriska var kul, och hela tågresan och allt runtomkring var kanon!  Annars var det faktiskt mycket minnesvärt när vi gick upp i allsvenskan efter den sista trista 0-0-matchen 1996, och segern i premiärmatchen mot Blåvitt 1997 var något alldeles extra!


Match jag helst av allt vill glömma.

Årets första orättvisa förlustmatch mot Öis! Tänk om vi vunnit den, då hade nog resultaten därefter sett annorlunda ut. Jag vill spela om årets fyra första matcher...........Annars skämdes man ju en aning i hemmaförlusten mot Legia Warszawa, hoppas det blir roligare i år i Uefacupkvalet!


Vi frågar / Du svarar:

Ryavallen: Gammal och sliten - men fotbollskultur!
Guliganerna: Engagerade, skötsamma och allt fler!
Sittplats: Bättre än ryktet! .
Bengaler: Snyggt och OK om det sköts på rätt sätt.
Bortaresor: Tågresan till cupfinalen mot Assyriska var kanon!
Allsvenskan: Elfsborg tar guld alldeles för sällan!


Sammanställd av Erik Blomkvist 2004-06-30