9.
Daniel Hoch A

1:a Halvlek

Detta var en sådan dag då precis allting, och då mener jag precis allting, gick vägen för Elfsborg. Till och med vädret var på de gulsvartas sida. Regnet hade öst ner hela dagen och gjort Ryavallens gräsmatta alldeles lagom våt när det var dags för avspark.

Matchen startade i ett högt tempo där spelet böljade fram och tillbaka och var under de första minuterna förhållandevis jämn. Efter hand tog dock Elfsborg över spelet och gjorde sin bästa halvlek för säsongen. Man hade rörlighet, passningsalternativ, finurliga och effektiva lösningar på de flesta situationer samt inte minst en sjuhelvetes inställning. Detta gjorde att man spelade ut ett svagt AIK totalt under första halvlek.

AIK hade dock den första riktigt farliga chansen (AIK:s enda under hela matchen) då bollen efter viss kalabalik efter en hörna hamnade hos Krister Nordin som sköt förbi Willand men inte en räddande ängel i form av Andreas Klarström på mållinjen.

Därefter hade Elfsborg det mesta och det var framförallt en viss "Volley-Berggren" (myntat av speakern Göran Lohne) som var den som stod i centrum. Först får han bollen strax utanför straffområdet efter att Krister Nordin missat i undanrensingen och drämmer till bollen rätt upp i krysset vilket betyder 1-0 till hemmalaget. 2-0 är dock ett mål som konkurrerar med Anders Svenssons vollekryssmål 1999. Hasse får bollen i mittcirkeln samtidigt som Bella sticker i djupled och jag kan nog gå i god för att de flesta förväntar sig en djupledspassning från Berggren. Istället drar karln iväg en lobb från halva plan då målvkaten Håkan Svensson är långt ute. Bollen seglar över Svensson och hamnar i AIK-burens andra kryss. Vilket mål! En grymt stark kandidat till året mål.

2:a Halvlek

I andra halvlek bjuder inte Elfsborg på riktigt lika bländande fotboll som i första men det är inte långt ifrån. Man spelar smart och låter AIK jaga boll och därigenom trötta ut sig både fysiskt och psykiskt vilket också ger resultat i form av öppna ytor i AIK:s defensiv och även i domare Frisks kortregister. AIK drar totalt på sig 5 varningar medan Elfsborg inte får någon. Två av dessa drabbar Krister Nordin som blir utvisad i mitten av andra halvlek vilket leder till att AIK dör totalt.

Elfsborg dominerar totalt och är närmare både 3-0 och 4-0 än vad AIK är en reducering. I stort sett varenda spelare i Elfsborg har någon bra chans under andra halvlek. Holmén, Berggren, Lundén, Berglund, Nilsson, alla har de bra chanser att avgöra. Bäst chans får dock Andreas Klarström som blir totalt frispelad men krånglar till avslutet så att Håkan Svensson hinner ut att täcka. På returen får Hasse så när in bollen.

Sammanfattningsvis en solklar seger för de gulsvarta. Kanske skulle man gjort ett par mål till med alla chanser man hade. AIK var bleka och har en del att fundera på framöver.

Halsduksligan

Joakim Alexandersson
Grymt bra i defensiven. Gav inte Andreas Andersson så mycket som en nanometer i svängutrymme. Nu är han så där ruggigt bra igen, "Alex".
Hans Berggren
Med två drömmål i en och samma match kan det inte bli annat än fem halsdukar i betyg. Var på ordentligt spelhumör och kunde lika gärna gjort ett par mål till.

Johan Wiland
Uppträdde stabilt och gjorde några snygga räddningar mot slutet. Andra nollan för i år.
Daniel Ung
Bra både defensivt och offensivt. Hittade dessutom rätt med både passningar och inlägg.
Andreas Klarström
Den typen av spel Elfsborg visade upp passar Klarström som handen i en handske. Borde dock satt 3-0 i sitt friläge.
Samuel Holmén
Visade återigen att han håller hög allsvensk klass. Var överlägsen AIK:s betydligt mer rutinerade spelmotor Krister Nordin.
Johan Karlsson
Fungerar bra ihop med Holmén på det centrala mittfältet. Stark insats både offensivt och defensivt.
Jonas Lundén
Sprang som vanligt mycket och låg bakom en hel del offensivt. Det där med att göra mål verkar det dock ha gått troll i.
Fredrik Berglund
Mållös idag men oerhört nyttig i offensiven både som bollvinnare och slitvarg. Hade chanser att göra mål men tog de inte.

Kristoffer Arvhage
Gjorde absolut ingen dålig insats men var ibland lite svajig i defensiven.
Fredrik Stenman
Började svagt med flera misslyckade passningar men höjde sig allt efter att Elfsborg tog över matchen. Fungerade bra som bollvinnare efter resultatlösa hörnor.

Lars Nilsson och Magnus Samuelsson hade för kort speltid för att betygsättas.