Hans Berggren A
17.
Patric Andersson A

1:a Halvlek

Ovissheten hängde över Råsunda denna söndagseftermiddag. Knackiga träningsreultat på färsäsongen för både AIK och Elfsborg gjorde matchen svårtippad, att det dessutom var allsvensk premiär gjorde det knappast mer lättippat. AIK stod dock ändå som skyhöga favoriter och hade nog knappast någon fördel utav detta.

Första halvlek gick spelmässigt till AIK. Elfsborg fick mestadels inrikta sig på försvarsspel vilket man i och för sig gjorde mycket smart och disciplinerat. Första farligheten var dock Elfsborgs. Nye Lasse Nilsson prickade insidan av stolpen och var därmed millimetrar från att göra premiärsuccé efter bara några minuters spel. Lasse var för övrigt en av planens bästa spelare. AIK hade dock det mesta av spelet och hade bl.a. en farlig nick strax ovanför mål och dessutom gjorde Johan Wiland en dubbelräddning på ett mycket farligt AIK-anfall, nära 1-0 till AIK. Dock tycktes inte AIK skapa de riktigt vassa målchanserna och när de väl kom var siktet inte inställt. I slutet av halvleken kom Lasse Nilsson i ett friläge, blev dragen i tröjan men kom ändå loss. Han fick dock bollen för långt ifrån sig men frågan var om det inte skulle varit en frilägesutvisning för tröjdragningen.

2:a Halvlek

I andra halvlek mattades AIK och Elfsborg fick mer och mer att säga till om spelmässigt. Man kom högre upp i banan och man såg betydligt aggresivare och starkare ut än tröttnande AIK:are. Matchen var dock fortfarande jämn och kunde sluta precis hur som helst. Målchanserna avlöste varandra. Johan Karlsson hade bl.a. två farliga distansskott som med Anders Svensson presision hade hamnat i nätmaskorna. AIK var farligt nära att få en straff i mitten av halvleken då Mats Rubarth drogs ned. Blev själv mycket förvånad att straff inte utdömdes. Men med tanke på frilägessituationen i första halvlek hade väl rättvisa skipats då. AIK var framme ytterligare gånger och hade ett kanonläge att göra 1-0 med ett skott ett par meter från mål som Wiland dock reflexräddade.

När fem minuter återstod av ordinarie tid var ställningen fortfarande 0-0 vilket man kände sig ganska nöjd med trots allt, framförallt eftersom backlinjen uppträtt mycket stabilt och disciplinerat i andra halvlek. Då kom jokern Andreas Drugge in i leken då han byttes in mot Martin Strömberg. Det tog honom en och en halv minut att visa vad han kunde. 1-0 till Elfsborg efter att Hasse Berggren slagit ett inlägg från vänster till en fristående Drugge på andra sidan målet. Resten av matchen var en nerväs väntan på slutsignalen. Men AIK kom aldrig tillbaka igen utan i stället kunde Elfsborg öka på ytterligare genom att Hasse Berggren gjort 2-0 efter ett starkt jobb i AIK:s straffområde då han kämpade in bollen bakom Daniel Andersson i AIK-målet.

Det fanns inga gränser för den glädje man hade inom sig efter 2-0 målet. Elfsborg hade visat prov på anfallsvilja, kämpaglöd och en förvånandsvärt bra defensiv. Detta kan komma att bli en mycket rolig säsong. Det återstår att se.

Halsduksligan

Johan Wiland
Gjorde minst två kvalificerade räddningar i världsklass samtidigt som han agerade lugn och stabilt. Sveriges nästa stormålvakt?
Martin Andersson
Fanns överallt i defensiven och var stört omöjlig att passera. De gånger han var överspelade var lätträknade. Täckte dessutom upp då lagkamraterna gjorde misstag.
Lars Nilsson
Var oerhört företagsam i första halvlek och var ytterst nära att ge Elfsborg ledningen bara efter ett par minuters spel. Påmminer mycket om Fredrik Berglund i spelstilen.
Hans Berggren
Är den targetplayer Elfsborg saknat i många år. Vann oerhört många viktiga närkamper högt upp i banan och skapade därigenom ytor för sina medspelare. Exploderade sedan i slutet av matchen och spelade både fram till 1-0 målet och gjorde det andra själv.

Kristoffer Arvhage
Nyvalde lagkaptenen gjorde en stabil insats och utgjorde tillsammans med Martin Andersson en mur på egen planhalva. En skör mur dock stumtals men den höll matchen igenom vilket är huvudsaken.
Daniel Ung
Kämpade så som han brukar göra och gjorde det bra. Hade nog trivts bättre på vänsterkanten där det fortfarande var hög tid för att sätta potatis i jorden.
Andreas Klarström
Var sumtals mycket bra då kreativiteten lyste i hans snabba fötter. Tappade dock mycket boll men var i det stora hela en viktig kugge i lagmaskineriet.
Johan Karlsson
Hade ett par "Anders Svensson lägen" med skott strax utanför straffområdeslinjen men hade varken decimetrar eller centrimetrar på sin sida. Gjorde ett gott dagsverke på det centrala mittfältet.
Martin Strömberg
Sprang oerhört mycket matchen igenom och var nog ganska trött när han byttes ut i slutet av matchen. Hade problem att komma fram på Saharakanten men gjorde istället ett gott defenvit arbete.
Andreas Drugge
Vilket inhopp! Att påstå något annat än succé är knappast genomtänkt. Hade dock annars väldigt lite speltid för att kunna visa något ytterligare.

Fredrik Stenman
Hade det jobbigt i defensvien i första halvlek och räddades flera gånger av lagkamraterna. Uppspelen stämde inte heller. Jobbade upp sig i andra halvlek både offensivt och defensivt. En godkänd premiär.