Hasse Berggren A
11.
Christian Hemberg A

1:a Halvlek

Jaha! Vad skall man säga? Att påstå att 2-1 till Örgryte var ett rättvist resultat är väl som att påstå att det vore troligt att George Bush och Osama bin Ladin firar Thanksgiving tillsammans. Skämt å sido, personligen har jag aldrig upplevt något liknande. I andra halvlek hade Elfsborg konstant press mot ÖIS mål och ändå slutade denna halvlek 1-1.

Ett kraftigt regnoväder före och under match förvandlade den redan usla planen till en leråker vilket naturligtvis påverkade spelet negativt. Inget ont om vaktmästarna på Ryavallen som säkert gjort så gott de kan men det går över mitt förstånd hur någon kan tycka detta underlag är bättre än konstgräs. Hur som helst, det blev i alla fall en mycket spännande och händelserik match som utspelades ändå.

Eftersom det mesta av vikt och intresse inträffade under andra halvlek har minnet av vad som hände i första halvlek nästan försvunnit. Örgryte lyckades dock ta ledningen efter 10 minuter efter att Paulinho varit betydligt hetare än Arvhage på ett inlägg från Christian Hemberg.

Örgryte var något bättre än Elfsborg de första 20 minuterna men sedan tog gulsvart över allt mer. Bästa chansen hade Lasse Nilsson när han försökte cykelsparka in ett inlägg men slog istället hål i luften. Bollen hamnade hos Klarström som inte heller han kunde få in bollen. Elfsborg var väl värda en kvitteringsboll innan halvtidspaus men så blev inte fallet.

2:a Halvlek

Andra halvlek var i stort sett en konstant press från de gulas sida frånsett ett par ÖIS-kontringar. Annars spelade rödblått mest med 10 man i straffområdet där man murade upp en rejäl köttmur framför eget mål. Köttigast av alla var brassen Valter Thomaz Jr som var bäste ÖIS-are på plan.

Elfsborg radade upp chanser och avsluten mot Lasts mål avlöste varandra. Jag ljuger inte om jag påstår att Elfsborg hade minst 10 riktigt kvalificerade målchanser i andra halvlek. Samuel Holmén sköt klockrent i stolpen från straffområdeslinjen. Elfsborg fick även ett mycket bra frisparksläge där Arvhage slog bollen lågt mot Lasts vänstra stolpe som han dock tippade ut till hörna. Mitt i Elfsborgspressen inträffade dock det som inte fick inträffa. Wiland fick ett bakåtpass som han slog rätt i gapet på Paulinho. Tryggvi Gudmundsson tar bollen och ser att Wiland var långt ute och slår därmed en långlobb som Johan med nöd och näppe får handen på. Dock inte bättre än att den studsar i ribban och rakt på en störtande Hemberg som stöter in den i mål. Man trodde inte att det var sant. "Hur f_n gick det till?", var första tanken.

Efter detta tryckte Elfsborg på ännu mer och gick upp på 3-4-3 då Lawal gick ut till förmån för Daniel Alexandersson. Martin Andersson ökade på ramträffarna genom att nicka bollen i ribban strax efter och oflytet fortsatte för gulsvart. Utdelning skulle dock komma då Klarström slog en frispark strax utanför högerkanten av ÖIS straffområde som planens bäste spelare, Lasse Nilsson nickade upp i krysset med en kvart kvar att spela.

Trots ytterligare stark Elfsborgsforcering lyckades man inte få in bollen i mål fler gånger och det som inträffade i matchens absolut sista sekund är väl en väldigt bra symbol för matchen i stort. I en av alla straffsituationer i ÖIS straffområdet blev Lasse nerdragen i 95:e minuten. Han tog själv hand om straffen, chippade den över Last och bollen var på väg in i mål men tog så himla symboliskt nog i ribban. Returen var naturligtvis en ÖIS-are först på och sedan var matchen slut.

Bittert naturligtvis, men dagens match visade ändå upp många glädjeämnen som Elfsborg skall ta med sig. Man vek aldrig ner sig trots det maximala oflytet utan kämpade till sista sekund och var millimetrar ifrån att få betalt för det. Positivt spel trots usel plan och flertalet spelare visade klass direkt. Lasse var underbar att skåda. Martin och Holmén var även de mycket bra. Lawal spelade säkert men gick bort sig lite för mycket i defensiven. Gör sig garanterat bättre som vänster mittfältare med sina säkra passningar. Jag säger, bänka Klarström som inte gladde många idag och upp med Lawal på mitten och sätt Johan Karlsson som vänsterback.

Till sist, en stor eloge till TIFO-gruppen för den grymma flaggan vid inmarschen, snyggt!